Δείτε πληροφορίες για την διάγνωση και την θεραπεία του βρογχικού άσθματος.
Πληροφορίες για το βρογχικό άσθμα
Η διάγνωση του άσθματος βασίζεται στο ιστορικό και τη συμβατή κλινική εικόνα. Ιστορικό ύπαρξης αναπνευστικών συμπτωμάτων, όπως ο συριγμός, ο βήχας, η δύσπνοια, το αίσθημα βάρους στο στήθος καθώς και η εποχική κατανομή των συμπτωμάτων θέτουν την υπόνοια άσθματος.
Η τεκμηρίωση της διάγνωσης γίνεται με την ανεύρεση σημαντικής αναστρεψιμότητας στη σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολής. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διακύμανση της μέγιστης εκπνευστικής ροής (PEFR), με τη χρήση ενός φορητού ροομέτρου.
Σε περιπτώσεις διαγνωστικής δυσκολίας χρησιμοποιούνται δοκιμασίες πρόκλησης που αξιολογούν την ειδική ευαισθησία, που έχουν οι αεραγωγοί των ασθενών με άσθμα, που αποκαλείται βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Η συνηθέστερη από αυτές είναι η δοκιμασία πρόκλησης με μεταχολίνη.
Θεραπεία του βρογχικού άσθματος
Όσον αφορά τη θεραπεία του άσθματος Το κύριο ρυθμιστικό φάρμακο είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, συνήθως σε μικρές δόσεις που δεν προκαλούν παρενέργειες.
Επιπρόσθετα χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά φάρμακα με μακρά διάρκεια δράσης ή αναστολείς λευκοτριενίων.
Η σύγχρονη θεραπεία του άσθματος ακολουθεί μια βαθμιδωτή προσέγγιση (σε βήματα) με στόχο πάντοτε τον έλεγχο της νόσου.
Τα τελευταία έτη έχουμε στη διαθεσή μας και βιολογικούς παράγοντες οι οποίοι στους κατάλληλους ασθενείς έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον αποτελεσματικό έλεγχο της νόσου.
Το μήνυμα του γιατρού
Δρ. Παναγούλιας Βασίλειος MD, MSc Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος
Ο ιατρός διαθέτει πολυετή εμπειρία στην διαχείριση ασθενών με δύσκολο στη θεραπεία άσθμα στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει αντιμετωπίσει εκτενώς πολύπλοκες περιπτώσεις σοβαρού άσθματος που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη συνήθη θεραπευτική αγωγή, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνδυασμούς φαρμάκων και σύγχρονες θεραπείες.
Η μακροχρόνια κλινική του εμπειρία επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση ακόμη και των πιο απαιτητικών και σύνθετων περιστατικών, με στόχο τον βέλτιστο έλεγχο των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.